Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Βιολογικό μέλι – Αξίζει ή όχι;




Πολλές φορές ακούμε πως το μέλλον της αγροτικής και ζωικής παραγωγής είναι τα βιολογικά προϊόντα. Φρούτα, λαχανικά, κρέας, γάλα, όσπρια, αυγά, μέλι. Σίγουρα θα έχετε δεί σε κάποιο σούπερ μάρκετ να πουλάνε μαζί με τα άλλα βιολογικά προιόντα στο ανάλογο ράφι και ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ! Αξίζει άραγε να το αγοράσετε;


Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα οφείλουμε να δούμε τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα μέλι ως βιολογικό. Σε αυτό θα μας βοηθήσει η εργασία του κυρίου Ανδρέα Θρασυβούλου γύρω απο την παραγωγή βιολογικού μελιού.
  • Τα μελίσσια πρέπει να είναι ντόπιας ράτσας, ευρωπαική φυσικά, και πρέπει να προέρχονται απο ήδη “βιολογική μονάδα” ή αν δεν είναι αυτό εφικτό να μετατρέπονται άμεσα σύμφωνα με τους κανονισμούς.
  • Ο μελισσοκόμος που θα παράγει “βιολογικό μέλι” οφείλει να μην ταίσει τα μελίσσια του τίποτα άλλο εκτός απο βιολογικό μέλι ή σε περίπτωση ανάγκης με βιολογική ζάχαρη.
  • Οφείλει να έχει τις κυψέλες του μακριά απο ρύππους και σε περιοχές οπου βρίσκονται βιολογικές καλλιέργειες ή αυτοφυής βλάστηση. Ορισμένες καλλιέργειες μπορεί να μην είναι βιολογικές αλλά είναι αποδεκτές νομικά.
  • Ο μελισσοκόμος οφείλει να διακόψει κάθε μορφή ενισχυτικής τροφοδότησης τουλάχιστον 15 μέρες πριν τα μελίσσια αρχίσουν να συλλέγουν μέλι.
  • Ο μελισσοκόμος μπορεί να κάνει θεραπεία για ασθένειες στα μελίσσια του αλλά σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει αλληλοπαθητικά φάρμακα οφείλει να απομονώσει τα μελίσσια αυτά για ένα έτος και στη συνέχεια να αντικαταστήσει όλες τις κερήθρες του. Ωστόσο επιτρέπεται η χρήση φυτικών και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων χωρίς ανάλογο περιορισμό. Είναι επίσης προφανές οτι απαγορεύεται να εφαρμόσει κάποια θεραπεία προληπτικά!
  • Για την καταπολέμιση του παρασίτου βαρρόα (varroa) επιτρέπεται η εφαρμογή φυσικών οξέων ενάντια στα ακάρεα.
  • Τέλος στις κυψέλες απαγορεύονται όλα τα χημικά συντηρητικά και τα χρώματα πλην μιας λίστας εγκεκριμένων βιολογικών χρωμάτων. Μόνος τρόπος καθαρισμού η φλόγα, ο ατμός και μερικά ήπια καθαριστικά όπως η χλωρίνη, το σαπούνι, ο ασβέστης κ.α.

Η λίστα αυτή είναι αρκετά περιληπτική και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μπορείτε να βρείτε στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς οι προυποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές και ορισμένες φορές αδύνατον να εφαρμοστούν απόλυτα. Αυτό που οφείλουμε να εξηγήσουμε είναι πως οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τη “Μη-Βιολογική Μελισσοκομία” χωρίς ωστόσο να γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Δηλαδή ο κάθε ευσυνείδητος μελισσοκόμος εφαρμόζει την πλειοψηφία των παραπάνω κανόνων (πλήν της βιολογικής ζάχαρης και κεριού) και αποφεύγει να εφαρμόσει θεραπεία αν σκοπεύει να συλλέξει μέλι.

Δυστυχώς όπως σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι ασυνείδητοι. Ακόμα και αυτοί όμως δε μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας καθώς τίποτα απο αυτά δεν μπορεί να απειλήσει για τον καταναλωτή, ακόμα και όταν δεν τηρηθεί καθόλου!
http://allaboutbees.myblueboard.com/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%AE-%CF%8C%CF%87%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου