ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ
ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Μεγάλη ξύλινη
κατασκευή σαν σκάφη που στο κέντρο της έχει προσαρμοσμένη μια χειροκίνητη
φορητή μηχανή σπασίματος των σταφυλιών και του διαχωρισμού της από τα στέμφυλα
(τσαμπουρα). Με τον τρόπο αυτό οι σπασμένες ρώγες παραμένουν μαζί με το μούστο
ώστε να παραλάβει ο τελευταίος τις χρωστικές που θα δώσουν
το κόκκινο χρώμα στο κρασί και τις τανίνες, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται οι βόστρυχοι οι οποίοι περιέχουν πολλές πικρές ουσίες.
το κόκκινο χρώμα στο κρασί και τις τανίνες, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται οι βόστρυχοι οι οποίοι περιέχουν πολλές πικρές ουσίες.
Το μηχάνημα αυτό
αντικατέστησε το παραδοσιακό πατητήρι.
Παραδοσιακά ο στίφτης ήταν ολόκληρος κατασκευασμένος από ξύλο επειδή οι
πρόγονοι μας θεωρούσαν οτι η επαφή του μούστου με μέταλλα θα κατέστρεφε το
κρασί. Στον στίφτη μεταφερονται οι
σπασμένες ρογες με την πίεση που ασκείται εξάγεται και η τελευταία ποσότητα
μούστου από αυτές.
ΦΙΛΤΡΟΠΡΕΣΣΑ
Μόλις συντελεστεί
το μικρό αυτό θαύμα, το κρασί είναι έτοιμο για εμφιάλωση. Για την ακρίβεια, μέσα του παραμένουν
διαλυμένα πολλά σωματίδια τα οποία δεν θα τα θέλαμε στο κρασί μας. Το μηχάνημα
αυτό φροντίζει για τον καθαρισμό του κρασιού από τα μικροσωματίδια.
ΠΛΥΣΤΙΚΟ ΦΙΑΛΗΣ
Η προετοιμασία
φιαλών στις οποίες αποθηκεύοταν το κρασί είναι επίσης κρίσιμη, αφού οποιαδήποτε
βρωμιά θα χαλούσε την ποιότητα του. Η προετοιμασία αυτή ξεκινούσε με ένα καλό
πλύσιμο των φιαλών το οποίο γινόταν με τη βοήθεια του μηχανήματος αυτού.
ΚΛΙΒΑΝΟΣ
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ
Στην συνέχεια
αποστειρώνουμε τα μπουκάλια. Η εργασία αυτή γίνόταν στον μεταλλικό κλίβανο που
βλέπετε, ο οποίος χρησιμοποιούνταν επίσης για την αποστείρωση των υλικών και
των σκευών που χρησιμοποιούνταν στις εργαστηριακές αναλύσεις και μετρήσεις.
Με τις φιάλες μας
καθαρές το επόμενο στάδιο της εμφιάλωσης αφορούσε στη σήμανση της παραγωγής
μας. Αυτή γινόταν με την επικόλληση
ετικετών στις φιάλες, εργασία που παλαιότερα γίνοταν με το χέρι αλλά
απλουστεύτηκε αφάνταστα με την εφεύρεση του συγκεκριμένου μηχανήματος, αφού ο
άνθρωπος χρειαζόταν να βάλει την φιάλη στην κατάλληλη υποδοχή.
ΓΕΜΙΣΤΙΚΟ ΦΙΑΛΩΝ
Τώρα πια οι
φιάλες είναι έτοιμες να υποδεχτούν το πολύτιμο κρασί και τοποθετούνται στο
αυτόματο γεμιστικό μηχάνημα που τροφοδοτείται απευθείας από το βαρέλι με την
παρεμβολή της φιλτόπρεσσας η οποία διαυγάζει το κρασί μας.
ΤΑΠΟΤΙΚΟ
Τελικό στάδιο
στην παραγωγή του κρασιού είναι η τοποθέτηση του πώματος στις πλήρες φιάλες. Για
την διαδικασία αυτή αναπτύχθηκαν τόσο χειροκίνητα όσο και πλήρως
αυτοματοποιημένα μηχανήματα.
http://www.fooditerraneanproject.com/2012/12/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου