Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας θεραπεύθηκε με... τσιμπήματα μέλισσας


bee-on-flower
Μια γυναίκα που είχε λάβει διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας από το 1998 μπόρεσε να περπατήσει ξανά, αφού υποβλήθηκε σε μια πρωτότυπη θεραπεία που συνίστατο σε 1.500 τσιμπήματα από μέλισσες.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νόσος που καταστρέφει σταδιακά το παχύ στρώμα μυελίνης γύρω από τα νευρικά κύτταρα, οδηγώντας έτσι σε ποικιλία συμπτωμάτων, όπως πόνο και σωματική και νοητική αναπηρία.
Καθώς η νόσος έπληττε τη Sami Chugg, μια 45χρονη που εργαζόταν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία, η ασθενής άρχισε να νιώθει μουδιάσματα στο σώμα της και να χάνει σταδιακά την ικανότητά της για κίνηση. Στο τέλος είχε καταλήξει πρακτικά κλινήρης, καθώς με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορούσε να περπατήσει ή να βγει από το δωμάτιό της.
Ωστόσο, χάρη σε μια θεραπεία που ονομάζεται Θεραπεία με Δηλητήριο Μέλισσας (BVT) ή μελισσοθεραπεία (apitherapy), η Sami μπόρεσε και πάλι να σταθεί στα πόδια της και να περπατήσει
κανονικά.
Στη θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται μία μέλισσα, την οποία ο θεραπευτής κρατά με μια πένσα και την ωθεί να τσιμπήσει μια περιοχή του δέρματος στο σώμα του ασθενούς. Η θεραπεία προχωρά σταδιακά: ξεκινά με δύο, μετά τέσσερα και στη συνέχεια έξι τσιμπήματα, έτσι ώστε το σώμα να απευαισθητοποιηθεί στα τσιμπήματα. Ο μέσος όρος των τσιμπημάτων είναι 10-14 σε κάθε συνεδρία στα αρχικά στάδια της θεραπείας.
Σε διάστημα 18 μηνών, η Sami, λάμβανε θεραπεία δύο φορές την εβδομάδα και υποβλήθηκε συνολικά σε περίπου 1.500 τσιμπήματα, τα οποία της χάρισαν πίσω την κινητικότητά της.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το δηλητήριο από το τσίμπημα της μέλισσας βοηθά να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως ο πόνος, η απώλεια συντονισμού και η μυϊκή αδυναμία, ενώ επίσης διεγείρει το σώμα ώστε να αντιδράσει στη νόσο.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έτρεμαν στην ιδέα να δεχθούν τόσα τσιμπήματα από μέλισσα. Αλλά όταν πάσχεις από μια κατάσταση όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, στην οποία το σώμα είναι μουδιασμένο, οποιαδήποτε αίσθηση είναι καλοδεχούμενη - ακόμη και το τσίμπημα της μέλισσας» σχολιάζει η Sami Chugg.
Η εναλλακτική θεραπεία της «μελισσοθεραπείας»
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένες ουσίες στο δηλητήριο της μέλισσας μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο και ότι ένας συνδυασμός τους βοηθά το σώμα να απελευθερώσει φυσικές θεραπευτικές ουσίες.
Η εναλλακτική αυτή θεραπεία δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη και βασισμένη σε στοιχεία όπως η κλασική ιατρική - ωστόσο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και άλλων νόσων που προκαλούν αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.
Μετά τη σταδιακή απευαισθητοποίηση του σώματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές μέλισσες συγχρόνως, οι οποίες αφήνονται στο σώμα για διάστημα έως και 20 λεπτά.
Η θεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα στην πλάτη, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.
http://www.healthview.gr/node/20519

1 σχόλιο:

  1. Για όσους ψάχνουν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθηθούν με την σκλήρυνση, ας εξετάσουν πιο προσεκτικά και τον μύκητα κόρντισεπς γιατί έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ρυθμίζει στα φυσιολογικά όρια τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή