Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Η λεωφόρος των μελισσών στο Όσλο

Η λεωφόρος των μελισσών στο Όσλο

Ένας δρόμος με λουλούδια και «πράσινες στέγες» στα κτίρια για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των άγριων μελισσών, που αποτελούν σημαντικό κρίκο της διατροφικής αλυσίδας κατασκευάζεται στη νορβηγική πρωτεύουσα.

 
 
 


Η «λεωφόρος των μελισσών» στο Όσλο έχει σαν στόχο την προστασία των άγριων μελισσών, που απειλούνται με εξαφάνιση και αποτελεί το πρώτο, τέτοιου είδους, σύστημα στον κόσμο.

«Συνεχώς επανασχηματίζουμε το περιβάλλον μας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, ξεχνώντας ότι ζουν και άλλα είδη μέσα στο ίδιο περιβάλλον» λέει η Άγκνες Λίτσε Μελβάερ, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Bybi που έχει σαν στόχο την προστασία των αστικών μελισσών. H Bybi είναι η οργάνωση που ηγείται του πρότζεκτ το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να ζήσουν και να τραφούν οι αγριομέλισσες.

Η «λεωφόρος μελισσών» στη χώρα των φιόρδ θα διασφαλίζει ένα ασφαλές πέρασμα στα έντομα επικονιαστές ώστε να μπορούν να διασχίσουν την πρωτεύουσα της Νορβηγίας και ταυτόχρονα να βρίσκουν καταφύγιο και τροφή.

Οι συμμετέχοντες στο πρότζεκτ-κρατικοί φορείς, εταιρίες, ενώσεις και ιδιώτες- έχουν κληθεί να καταχωρήσουν την συνδρομή τους στη διεύθυνση polli.no, που χαρτογραφεί τη διαδρομή, την οποία ακολουθούν οι μέλισσες μέσα στην πόλη.

Στη Νορβηγία μπορεί οι μέλισσες να μην απειλούνται σε τέτοιο βαθμό, όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την εντατική γεωργία και τα φυτοφάρμακα, αλλά το ένα τρίτο των ειδών των αγριομελισσών απειλείται με εξαφάνιση.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται δραματική μείωση του αριθμού των κοινών και των άγριων μελισσών στην Ευρώπη. Τα αίτια της μείωσης είναι πολλαπλά και αφορούν στην απώλεια των ανθοφόρων οικοτόπων, σε εχθρούς και ασθένειες, και στην αλόγιστη χρήση αγρο-χημικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, όμως, ο αριθμός των καλλιεργειών που απαιτούν επικονίαση με έντομα συνεχώς αυξάνει, ενώ η αξία των εντόμων επικονίασης στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου