Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ



Κειμενο Δεσποινα Καλλιοντζη Μελισσοκομος - Παραγωγος


ΜΕΛΙ


Το μέλι είναι είναι ένα φυσικό προιόν το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων το οποίο μεταφέρεται στην κυψέλη.Το είδος του μελιού που παράγεται εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών που επισκέπτεται η μέλισσα και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που είναι τα ανθόμελα και τα δασόμελα.
Σε αντίθεση με την ζάχαρη,πρόκειται για ένα φυσικό
προιόν υψηλής θρεπτκής αξίας που δεν δέχεται καμία επεξεργασία και περιέχει 200 θρεπτικές ουσίες. Αναδεικνύει την ομορφιά και ευεξία του ανθρώπου και συνεισφέρει σημαντικά στη θωράκιση της υγείας του καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία,πρωτείνες,,αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχουν καταγραφές σχετικά με τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία σε αρχαία κείμενα.Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μέλι εξαιρετικό προιόν, μάλιστα ο Δημόκριτος αναφέρει σχετικά με το μυστικό της μακροζωίας του « χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται δια μέλιτος,τα δε έξωθεν δια ελαίου»
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι βιολογικό φαινόμενο του φυσικού μελιού, εένδειξη της αγνότητας και σωστής επεξεργασίας του και δεν επηρεάζει τις θρεπτικές και ευεργετικές του ιδιότητες. Το μέλι που έχει κρυσταλλωθεί δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Για να το ρευστοποιήσετε στην αρχική του μορφή, τοποθετήστε το βάζο σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό στους 40 0 C περίπου για 2 ώρες.

ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ


Πρόκειται για ένα καθαρό αγνό προιόν χειροποήτο χωρίς συντηριτικά που φτιάχνουμε στο εργαστήρι μελισσοκομίας. Περέχει μαστίχα, ελαιόλαδο,πρόπολη,βασιλικό πολτό,αιθέριο έλαιο θυμάρι και δεντρολίβανο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο.
Για εξωτερική χρήση μόνο. Ιδανικό για δερματικές παθήσεις όπως
ü  Εκζέματα
ü  Ρυτίδες
ü  Ακμή – ουλές
ü  Αιμορραίδες
ü  Μυκητιάσεις
ü  Καψίματα
ü  Έρπη
ü  Ψωρίαση
Μπορέι να χρησιμοποιθεί και ως μάσκα μαλλίων, είτε μετά το λούσιμο μια μικρή ποσότητα στις άκρες.

ΠΡΟΠΟΛΗ


Η πρόπολη έιναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά,την εμπλουτίζουν με κερί,γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.Η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στο σχηματσιμό αντισωμάτων, αυξάνοντας την αντίσταση κατά των λοιμόξεων. Υπάρχει η ακατέργαστη πρόπολη που είναι στην φυσική της μορφή και το βάμμα πρόπολης όπου έχει διαλυθεί σε οινόπνευμα, (το συγκερκιμένο σε τσίπουρο).
Δεν έχει παρενέργειεςσε καμία από τις δυο της μορφές .

Η εσωτερική της χρήση βοηθάει
την προστασία από κρυολογήματα, γρίπη, ιώσεις ,άσμα, βρογχίτιδες ,στομαχικαί  και εντερικά προβλήματα ,γαστρίτιδες και στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.
Η εξωτερική χρήση της βοηθάει
 Στην αντιμετώπιση εκζεμάτων,μυκητιάσεων,εγκαυμάτων,επούλωση πληγών,ακμής,ρυτίδων και άλλων δερματικων προβλημάτων.



Εξωτερική χρήση βάμματος
ü  πέντε σταγόνες σε 100ml νερό για γαργάρες( απολύμανση στοματικής κοιλότητας)
ü  μια σταγόνα τοπικά σε ακμή
ü  μια σταγόνα τοπικά σε μύκητες νυχιών και ποδιών (δεν ξεβγάζουμε)
ü  εναλλακτικά πέντε σταγόνες διαλυμμένες σε νερό για ποδόλουτρο.
Εσωτερική χρήση βάμματος
ü  Τρεις σταγόνες σε 100 ml νερό με άδειο στομάχι
ü  Προληπτικά για την άμυνα του οργανισμού είτε για αντιμετώπιση ιώσεων και  κρυολογημάτων
Ακατέργαστη πρόπολη
Κάθε πρωί ένα μικρό κομμάτι




Βασιλικός πολτός


Ο βασιλικός πολτός είναι μια γαλακτόχροη ζελατινοειδής ουσία που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσσες σε έναν αδένα, ο οποίος ανευρίσκεται στις φάλλαγες τους. Προσφέρει μεγάλη ζωτικότητα και κυταρική αναγέννηση στον άνθρωπο.
Χάρη στην ευρεία ποικιλία ιατρίκων εφαρμογών του βασιλικού πολτού,χωρίς αμφιβολία είναι η ιδανική θρεπτική ουσία των χιλίων χρήσεων. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο,όυτε συμπλήρωμα διατροφής , είναι τροφή γι αυτό και μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά μια ποσότητα των 0,5 gr ( στην μύτη της οδοντογλυφίδας) το πρωί με άδειο στομάχι και αυτό για καλύτερη απορρόφηση του αφήνοντας τον να διαλυθεί υπογλώσσια .Οταν συνοδευτεί με τροφή πλούσια σε ενέργεια όπως το μέλι επιταχύνει το μεταβολισμό που σημαίνει περισσότερες καύσεις του οργανισμού.

ΓΥΡΗ




Η γύρη μελισσών είναι ποικίλης ανθοφορίας και παράγεται με μοναδική διαδικασία συλλογής και αποθήκευσης . Προέρχεται από τα εκατοντάδες είδη λουλουδιών της Βορειοελλαδίτικης χλωρίδας και παρέχει στον οργανισμό την ευεργετική επίδραση μιας ποικιλίας βιολογικά δραστικών ουσιών. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτείνες,βιταμίνες και ένζυμα απαρραίτητα για την διατροφή μας.
Εικοσι οχτώ μεταλλικά στοιχεία έχουν ανευρεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό ,από τα οποία τα δεκατέσσερα είναι ζωτικής σημασίας.Η γύρη της μέλισσας περιέχει και τα εικοσι οχτώ!
 Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κυστίνη (αμινοξύ) που βοηθά την υγιή ανάπτυξη των μαλλίων. Βοηθά στη διανοητική λειτουργία και χαρίζει ευεξία σε περιπτώσεις αδυναμίας και εξασθένισης του οργανισμού.
 Αποτελεί άριστο συμπλήρωμα διατροφής και λαμβάνεται αυτούσια ή με άλλες τροφές όπως γάλα, χυμό,μέλι με την ημερήσια δόση να είναι 30 gr ( μια κουταλία της σούπας).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΙΑΤΡΙΚΑ  ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ........Enrique Garza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου